2018_HAN HADE EN HARPA MED SIG SOM FYLLDE FRAMTIDEN

HAN HADE EN HARPA MED SIG SOM FYLLDE FRAMTIDEN
Public sculpture, library,  Stora Skedvi, 2018
Aluminum 7,5×3,5x2m

Utgångspunkten för mitt verk är bibliotekets böcker och deras innehåll. Genomförandet av verket är ett collagemässigt arbete med existerande meningar och ord och som skapar en ny berättelse. Böcker dissekeras och sedan korsbefruktas och skapas alternativa perspektiv och vidgar förståelsen för ordens magi.

Stora Skedvis elever hade en väsentlig del i skapandet av texten i verket. I mindre grupper tittade vi igenom bibliotekets böcker och alla valde olika ord och korta meningar som vi använde för flera textcollage. Textkollagen på skulpturen satte jag ihop från olika meningar ur alla textcollage som skapades tillsammans med eleverna.

Texten slingrar sig fram i luften från den befintliga tegelväggen. Om man vill läsa hela texten måste man röra sig genom rummet, vilket blir till en referens till att det nya biblioteket är byggt i skolans före detta gymnastiksal.
Vägen som texten tar refererar till den befintliga tegelväggen genom dess utformning utifrån det mönster som bildas i samspelet mellan tegelstenar och murbruk.
Färgskalan utvecklar sig från tegelstenarnas brunorange toner i bakre delen av skulpturen till mer färgglada gula och orange toner på främre delen av skulpturen.

Han hade en harpa med sig som fyllde framtiden någonstans i rummet drömmande, av träd som sjunker av budskap med fingertopparna på huvudet. En ny dag, sommarvinden sjunger. Torparna jämför alla mot frihet och fred. Sommarblommor i rentav hela boken, och det var man glad för. Varje tanke blåser i skriften. – kanske en slump? Ni bestämmer över känslan. Ett kort kanske hjälper tanken, sa vargen och kastade de rödgröna mossmössorna. Kycklingen bestämmer sig för att resa till bassängen exakt klockan två. Hon är som en mattefågel, helt underbar. Det första mötet lyste av stolthet i solnedgången i salongen i silvergruvan. Skuggfigurer började kvickna. Den stela flykten fortsätter med vargarna genom mystiska ögonblick. En full toalett med döda mördarmorötter rinner nedanför bryggans plankor som drar och gnisslar. Ett dussin personer som drar och drar i dagar. Skäveplogen lyckas på tävlingen. Så ligger det till! Berättelsen är jättefin, berättar kycklingen.